» Snoeien leibomen

Wat is dit?

Vers uitgeleide sierpeer in de winter

Redenen om te snoeien

Er zijn vijf redenen om te snoeien en wel:

1) Om de productie van bloemen en of vruchten te
verhogen
2) Om de grootte en kwaliteit van bloemen of fruit te
verkrijgen die men wenst
3) Om een verlangde vorm te behouden of te verkrijgen
4) Om de grootte binnen bepaalde grenzen te houden
5) Om gezondheid en kracht te behouden.

Deze laatste reden is misschien wel de belangrijkste, omdat alle anderen daarvan afhankelijk zijn. Geen boom of struik kan zijn taak goed verrichten als hij niet gezond en sterk is.

Vormbomen zijn vrij eenvoudig bij te houden. De vrijwillige zuilvormen die 'genetischtechnisch' gezien al in deze vorm groeien vragen het minste onderhoud. Mocht de boom na een aantal jaren je wat boven het hoofd groeien dan kan deze eenvoudig worden verlaagd. Zonder dat daarbij veel geweld aan het model van de boom wordt aangedaan. Hetzelfde geldt voor de breedte van de zuilvorm. De takken netjes inkorten tot de gewenste diameter van de boom is bereikt is het enige wat je hoeft te doen. Het beste en het mooiste is het om te knippen net na een vertakking. De vertakking neemt de rol van het deel dat is weggesnoeid over en de boom heeft zelfs na het snoeien nog steeds zijn oude model. Zijn er geen vertakkingen aanwezig dan zul je domweg takken moeten inkorten tot het punt waar jij dat wilt. Op deze plaats loopt de tak weer uit en na verloop van tijd is ook met deze snoeiwijze het model terug. Het kan zijn dat de boom in dit geval reageert met het uitlopen van meerdere twijgen aan het uiteinde van de ingekorte tak. De sterkste scheut laten gaan en de rest verwijderen is dan het vervolg snoeiwerk.

In de regel zal het snoeiwerk bij deze zuilvormen niet vaker voorkomen dan eenmaal per vijf jaar. Gedwongen zuilvormen die dus in die vorm zijn geknipt moeten elk jaar worden gesnoeid. Je kunt deze bomen uiteraard zo groot laten worden als je zelf wilt maar de praktijk wijst uit dat ieder jaar terugsnoeien tot het punt waar de boom het vorige jaar ook is gesnoeid het meest praktische is. Ten eerste bestaat er geen twijfel over de te hanteren snoeiwijze en de grootte van de boom blijft binnen de perken wat het snoeien makkelijker houdt. Het is eenmaal per jaar wat groot onderhoud aan je tuin maar daar krijg je zoveel plezier voor terug dat de sop de kool wel waard is. De 'inspanning : ontspanning' verhouding is zeer goed, zeg maar.

Er bestaan vele meningen over het tijdstip van snoeien maar alle voor en tegen op een rijtje gezet komt het najaar en de winter als beste uit de bus. Het winterbeeld van gesnoeide leibomen is zeer fraai en in de zomer heb je optimaal effect en genot doordat je dan niet snoeit in de bladmassa. De hoeveelheid hoofdtakken (liggers) bepaalt in grote mate het uiterlijk van een leiboom. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak maar aan beide zijden van de stam 3 hoofdtakken is minimaal en 4 of zelfs 5 heeft de voorkeur. Een leiboom met meer hoofdtakken heeft een groter plat vlak en zal daardoor overtuigender overkomen. Bij aanschaf kun je hierop letten of je kunt de leivorm zo begeleiden dat er meerdere zijtwijgen ontstaan. Twijfel je aan jezelf of dat wel gaat lukken kies dan een leivorm met genoeg zijtwijgen.

Specifieke snoei lei- en bolvormen klik op:  SNOEIEN LEI- EN BOLVORMEN 
[ terug... ]Omhoog


Combi offerte (lei)bomen

Leibomen versgeleid

Leibomen meerjarig

Geplant-en-Twitter!

100% GROEIGARANTIE

  • 100% GROEIGARANTIE eerste groeiseizoen op alle bomen geplant door Geplant-en-Klaar!

Links

  • Hier vindt u uitgebreide informatie per boomsoort: Wikipedia Hier vind u aanvullende info over bomen en planten Neerlandstuin

Copyright 2002-2020