» Onderhoud leibomen

Wat is dit?

Vers geleide Platanus acerifolia


Onderhoud leivormen

Leivormen in het verticale vlak, bijvoorbeeld leilinde, zijn simpel bij te houden. Eenmaal per jaar, in het voorjaar, alle scheuten van het vorige jaar verwijderen is doorgaans voldoende. Het moge duidelijk zijn dat je daarbij de belangrijke dikke gesteltakken laat zitten. Groeit de leivorm sterk en maakt deze veel nieuwe scheuten aan dan mag daar tijdens de zomermaanden gerust een deel van worden verwijdert. Horizontale leivormen zoals de dakplataan worden op dezelfde wijze gesnoeid. Een aantal gesteltakken vormen de basis van het dak en alle (opgaande) twijgen kunnen weg. Ook mogen gesteltakken die te lang zijn worden ingekort.

Controleer ieder jaar tijdens deze snoeibeurt meteen of het frame waarlangs de twijgen vaan worden geleidt de diktegroei van de takken niet in de weg zit. Het gebeurt maar al te vaak dat er door de ijzeren rekken grote beschadigingen ontstaan en dus zwakke plekken. Het is dan ook altijd beter om de rekken die bij de boom worden geleverd na drie a vier jaar te verwijderen.

Onderhoud bolvormen

Bolvormen vragen ook om een jaarlijkse beurt. Zeker de bekendste van allemaal, de bolrobinia, kan niet zonder ons ingrijpen. Laat je deze gaan dan schiet hij volledig uit zijn bol en kan zelfs uit gaan scheuren. Knotten om de twee a drie jaar is een snoeimogelijkheid en heeft de voorkeur en geeft op den duur een mooie verdikte knot boven op de stam. Alle twijgen netjes afknippen op ongeveer 1 cm. van de stam tijdens de wintermaanden en de boom zal in april weer uitlopen.

Te laat knotten van bomen (april)kan er echter toe leiden dat de boom het niet trekt en afsterft. Je kunt ook elk jaar de twijgen inkorten,op bijvoorbeeld een halve meter lengte, waarbij je dan zelf de bolvorm in stand houdt. Deze manier van snoeien kun je het beste uitvoeren in de periode dat er geen blad aan de bomen zit maar zal nooit leiden tot een mooie knot. Er zijn geen risico's aan deze manier van snoeien verbonden en de boom loopt gegarandeerd weer uit.

Wanneer u zelf geen groene handen heeft kunt voor onderhoud aan uw bomen en vormbomen tot 4 meter hoogte natuurlijk ook bij "Geplant-en-Klaar!" terecht.

[ terug... ]Omhoog


Combi offerte (lei)bomen

Leibomen versgeleid

Leibomen meerjarig

Geplant-en-Twitter!

100% GROEIGARANTIE

  • 100% GROEIGARANTIE eerste groeiseizoen op alle bomen geplant door Geplant-en-Klaar!

Links

  • Hier vindt u uitgebreide informatie per boomsoort: Wikipedia Hier vind u aanvullende info over bomen en planten Neerlandstuin

Copyright 2002-2020