» Zuilvormen/Zuil-bomen

Wat is dit?

Carpinus betulus 'Fastigiata'

De Zuilvorm/zuil-boom

Bomen die de minste schaduw geven zijn sterk opgaande bomen. Deze bomen hebben een zuilvormige kroon die van nature zo groeit of in deze vorm is gesnoeid. Deze zuilvormen/zuil-bomen geven een zeer smalle schaduw die in de praktijk bijna nooit tot problemen leidt. De hoogtewerking van zuilvormen/zuil-bomen helpt je je doel te bereiken; ´een dak in de tuin´. Je kunt zelfs met je buren afspreken deze boom op de erfgrens te planten, in dat geval is er bijna geen ruimteverlies maar je hebt wel het effect van 'een dak' in beide tuinen.

Er zijn intussen vele zuilvormen/zuil-bomen, zowel in het coniferen als in het bomen-bestand, tussen haakjes zijn de hoogten erbij vermeld na zo'n 20 jaar. Bij de coniferen komen de Chamaecyparis lawsoniana ´Columnaris´ (7 m), Juniperus communis ´Hibernica´ (5 m), Juniperus virginiana ´Skyrocket´ (6 m) en de Ginkgo biloba ´Fastigiata'( 15 m) in aanmerking. De eerste drie zijn wintergroen en hebben ook echt het uiterlijk van een conifeer; schubben of korte naaldjes en dicht van structuur. De ginkgo, een van de oudste boomsoorten op aarde, is hierop een uitzondering. Hij is bladverliezend en heeft meer het uiterlijk van een loof-boom; duidelijke takken en open van structuur. Uiteindelijk kan deze Ginkgo behoorlijk hoog worden en is daarom pas een goede keuze in een wat grotere tuin.

Alle coniferen hebben naalden of schubben maar de Ginkgo is de enige met bladeren! Uit dit bijzondere blad met een unieke bladvorm wordt overigens een homeopathisch middel gemaakt dat de alertheid en vitaliteit verhoogt; altijd handig om bij de hand te hebben. Bij de bomen is de keuze groter, Acer rubrum ´Scanlon´ (10 m), Crataegus monogyna ´Stricta´ (8 m), Fagus sylvatica ´Dawyck´ (20 m), Corylus colurna ´VDB Obelisk´ (10 m), Fraxinus ornus ´Obelisk´ (9 m), Koelreuteria paniculata ´Fastigiata´ (6 m), liquidambar styraciflua ´Paarl´ (20 m), Morus alba ´Pyramidalis´ (12 m), prunus serrulata ´Amanogawa´ (5 m), Prunus ´Umineko´ (7 m)en Quercus robur ´Fastigiate Koster´ (14 m) zijn stuk voor stuk zeer smalle bomen.
[ terug... ]Omhoog


Combi offerte (lei)bomen

Leibomen versgeleid

Leibomen meerjarig

Geplant-en-Twitter!

100% GROEIGARANTIE

  • 100% GROEIGARANTIE eerste groeiseizoen op alle bomen geplant door Geplant-en-Klaar!

Links

  • Hier vindt u uitgebreide informatie per boomsoort: Wikipedia Hier vind u aanvullende info over bomen en planten Neerlandstuin

Copyright 2002-2020