» Leilinde, Leilinden, Lei-linde, Leibomen

Wat is dit?

Meerjarig voorgeleide Tilia europaea 'Pallida'

Tilia†leilinden

Tilia is een grieks woord afgeleid van tilios wat vezel betekent. De bastvezels van de linden werden in vroegere tijden gebruikt om matten, zakken, touw en schoeisel van te vlechten.

Verschillende (lei)linden zijn inheems in europa. De linden laten zich makkelijk tot leilinden of knotlinden vormen. De leilinden werden daarom als zonnescherm bij woningen aangeplant.†Vroeger werden leilindenschermen aangeplant bij boerderijen om de woonkamer en of de melkkamer uit de zon te houden. Daarnaast werden linden in de germaanse tijd al†aangeplant om kwade geesten te verjagen en felle zon tegen te houden.

Tegenwoordig worden de leilinden†ook veel toegepast uit architectonische overwegingen, uit nostalgie of gewoon efficiŽnt ruimtegebruik. Naast de leilinden zijn ook†leiplatanen erg geliefd†door veel en groot blad, waardoor geschikt als zonwering en om inkijk tegen te gaan. Bovendien heeft de lei-plataan op latere leeftijd een prachtige afschilferende bast die vooral in de winter een meerwaarde is voor je tuin. De leilinden daarentegen hebben een gelijkmatigere groei. De leilinden zijn daardoor makkelijker te onderhouden en verlangen minder snoei dan de leiplataan.

Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten. Omdat er vele ondersoorten zijn†met verbeterde eigenschappen wordt de gewone linde niet veel meer gebruikt†voor leilindenscherm.†

Het huidig veel voorkomende type leilinden is Tilia europaea 'Pallida'. Het blad van deze leilinden loopt in het voorjaar eerder uit dan van de gewone leilinden. Een klein nadeel blijft dat deze leilinden last kunnen hebben van luis met honingdauw en roetdauw als gevolg. Deze honingdauw kan van de bomen afdruipen.

Steeds meer wordt de Tilia europaea 'Euchlora' ofwel de krimlinde gebruikt als leilinden. Deze leilinden hebben een glimmenderblad dan de soort. Door de rijke bloei en het mooie blad zijn deze linden erg populair als laanboom. Het bijkomende voordeel is de geringe aantasting door luis. Dit maakt deze linden ook erg geschikt als leilinden.

Leilinden van Geplant-en-Klaar!

De vers voorgeleide leilinden†van Geplant-en-Klaar! †zijn van het zo goed als luisvrije type leilinden Tilia europaea 'Euchlora' of het type Tilia europaea 'Pallida'.

Al deze leilinden zijn vers voorgeleid en meerjarig voorgeleid te verkrijgen.

Vooral bij†versgeleide leilinden, leiplataan, leibeuk, leicarpinus, leiesdoorn†en leiprunus, boom is goede begeleiding na aanplant van groot belang. Dan kan de leilinde, lei-plataan, lei-beuk, lei-carpinus, lei-esdoorn†en lei-prunus boom zich optimaal ontwikkelen.

Daarom biedt Geplant-en-Klaar! u een compleet pakket te weten:

Het aantrekkelijke alternatief voor het verkrijgen van bomen en leibomen/Leilinden.

- een gratis snoeibeurt na het eerste groeiseizoen de aangeplante leilinden/leibomen(tegen kilometervergoeding)
- inclusief 2 boompalen met boomband plus plaatsing bij de geleverde lei-bomen of leistellage met 5 meterse palen de bomen bevestigd aan twee gegalvaniseerde ijzerdraden tussen deze palen, waaraan de leilinden verbonden. Alle palen apart geboord met grondboor dus niet in de wortelzone geplaatst.
- inclusief 40 liter potgrond per leilinde.
- inclusief graven plantgat.
- inclusief het planten van de leilinden.
- inclusief het verbinden van de leirekken van de leilinden voor een strakke en representatieve uitstraling
- inclusief groeigarantie, 1 jaar garantie op de†leilinden/leibomen aangeplant door Geplant-en-Klaar!

Kunt u niet vinden wat u zoekt? Doe gerust navraag. KLIK OP info@geplant-en-klaar.nl. Struiken en planten leveren wij ook geplant-en-klaar!!

Uw aanvraag voor vers geleide en meerjarig voorgeleide linden, bomen en/of planten en heesters graag op email-adres:
VRIJBLIJVEND offerte aanvragen KLIK HIER

Vers geleide leilinden, leibomen en vormbomen Geplant-en-Klaar! rechtstreeks vanaf de boomkwekerij:
Bekijken en offerte aanvragen vers geleide leibomen KLIK HIER

Meerjarig voorgeleide leilinden, leibomen en vormbomen Geplant-en-Klaar! rechtstreeks vanaf de vormboomkwekerij:
Bekijken en offerte aanvragen meerjarig voorgeleide leibomen KLIK HIER


Hier vindt u aanvullende info over de leilinden Leilinde
[ terug... ]Omhoog


Combi offerte (lei)bomen

Leibomen versgeleid

Leibomen meerjarig

Geplant-en-Twitter!

100% GROEIGARANTIE

  • 100% GROEIGARANTIE eerste groeiseizoen op alle bomen geplant door Geplant-en-Klaar!

Links

  • Hier vindt u uitgebreide informatie per boomsoort: Wikipedia Hier vind u aanvullende info over bomen en planten Neerlandstuin

Copyright 2002-2020